070-340 44 69 kim@kaskog.se

Kim Anderson Skog AB

Föryngringsavverkning

 

Föryngringsavverkning

Som markägare innebär det att träden i ett äldre bestånd ska ge plats för en ny generation skog.
KAskog utför ofta kalhyggesfri föryngringsavverkning som blir mer och mer poplulärt bland många skogsägare.

När skogen är mogen för föryngringsavverkning, här är det viktigt att se över natur- och kulturvärden som bör vägas jämte ekonomiska värden. Skogsstyrelsen har tydliga riktlinjer för att ta hänsyn till ett bra resultat, ta hänsyn till biotoper och naturvärdesträd.

Hämtning av virke och eventuell återställande av skogsvägar, stigar eller leder ses över inför avverkningen. Hänsyn tas självklart för vatten, fornlämningar och värdefulla kulturlämningar. Här ser man speciellt över de träd som behöver sparas, både för miljö- och naturvärden ska behållas. Men även för att möjliggöra nästa generation av skog.

För att säkerställa även det sista ledet så har KAskog även helheten med leverans till markägarens valda sågbruk eller virkesköpare.

Föryngringsavverkning för nästa generation

KAskog följer lagar och regler för att säkerställa att föryngringsavverkningen sker på ett bra sätt. Diskutera gärna utförandet före avverkning med någon av våra kunniga och engagerade medarbetare.

KAskog har ett professionellt förhållningssätt och genomförande för att så långt det går säkerställa att regler och lagar följs. Det slutliga ansvaret bär ägaren till marken enligt lag.

För att säkerställa att alla led görs korrekt, erbjuder KAskog även helhetslösningen med leverans av virket till vald virkesköpare eller sågverk för bearbetning och förädling av naturvaran.

Arbete såsom avlägg, dragning av basvägar och eventuellt behov av markförstärkning på grund av dålig bärighet och när på året som avverkningen skall göras vägs in i hur planeringen och utförandet av föryngringsavverkningen genomförs.

 

Enligt de anvisningar som finns i skogsbruksplanen eller med skogsinspektör och i samråd med markägare, görs en sista planering på plats inför föryngringsavverkning när skogen är mellan 60-80 år.

Terrängen för hur avverkningen skall genomföras bestämmer tillsammans med de natur- och kulturvärden som skall förvaltas eller bevaras.

Har röjning, första och andra gallringen genomförts väl, så är skogen mogen och har fått maximal tillväxt. Medarbetare från KAskog arbetar precis som i gallring i tvåskift där kunskapsöverföringen görs mellan förare och arbetsshift. 

Skicklighet vid avverkning ger bättre utdelning och KAskogs medarbetare är utbildade både inom aptering och naturvård. 

KAskog har moderna maskiner från John Deere som är utrustade med senaste teknologin och förarna kör med moderna vedertagna metoder för att förebygga och minimirea körskador. Det innebär att naturvården alltid står högt på prioriteringslistan utöver att avverkningen förstås skall genomföras effektivt och enligt plan.

Föryngringsavverkning är ett viktigt led i förvaltningen av skog och mark, inte bara ur ett ekonomiskt perspektiv. Här läggs också grunden för nästa generations skog ska se ut.

KAskog utför kalhyggesfri föryngringsavverkning.

Föryngringsavverkningens utförande styrs av markägaren och skogsplanens beskrivning för vilket eller vilka trädslag som kommer att planteras. Därför är planeringen inför föryngringsavverkningen en viktig del av arbetet av ett hållbart och långsiktigt skogsbruk.

Viktiga faktorer att ta hänsyn till är jordart, humuslagrets tjocklek, markfuktighet och bördighet. Ska hygget inte planteras eller föyngras genom sådd ska fröträd eller skärmträd lämnas. I planeringen ingår också att bestämma markberedningsmetod och trädslag.

 

Glöm inte att du behöver göra
en avverkningsanmälan och
ansökan innan påbörjat arbete.

Här hittar du blanketter för avverkningsanmälan och länk till skogsstyrelsen till hur du skickar in digitalt via Mina sidor. Har du frågor, kan du självklart kontakta KAskog för mer information eller hjälp vid ansökan.

https://www.skogsstyrelsen.se/bruka-skog/avverkning/avverkningsanmalan-och-ansokan/

Hör av dig till KAskog

5 + 13 =